AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gekrompen vergeleken met het vorige kwartaal. Dat staat in het maandbericht economie van ING, dat vrijdag is gepubliceerd.

Het was het derde kwartaal op rij dat er sprake van een krimp was. De teruglopende investeringen drukten de groei.

Er was wel meer consumptie, maar dat kwam vooral doordat consumenten meer verstookten dan in het relatief warme laatste kwartaal van vorig jaar.

Het tweede kwartaal van 2012 is volgens ING niet veel beter begonnen dan het eerste. Bedrijven investeerden in april 6 procent minder in machines en gebouwen dan een jaar eerder.

Consumenten

Consumenten kochten 2 procent minder spullen. Geschoond van de gasuitgaven waren de bestedingen zelfs 3 procent lager.

Als lichtpuntje ziet ING de goedkopere olie. Die drukt de inflatie. Automobilisten zijn daardoor voordeliger uit. Overigens zal de btw-verhoging die in oktober ingaat de prijzen volgend jaar met 0,4 procent opdrijven.

Krimp

Over heel 2012 verwacht ING een krimp van 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgend jaar zou de economie weer met 0,2 procent groeien. De werkloosheid loopt volgens ING op van 5,3 procent in 2011 naar 6,4 procent dit jaar. Voor volgend jaar wordt een verdere stijging naar 7,3 procent voorzien.