NEW DELHI - Ikea gaat de komende jaren fors investeren in India. De komende jaren wil de Zweedse meubelgigant in totaal 25 winkels openen in het Aziatische land.

Dat maakte de Indiase regering vrijdag bekend na overleg tussen de topman van Ikea en de Indiase minister van Handel.

Ikea investeert in eerste instantie 600 miljoen euro in het land en zal later nog eens 900 miljoen euro in zijn Indiase activiteiten pompen. De investeringen worden gespreid over de komende 15 tot 20 jaar, zo liet het bedrijf weten.

Winkelformule

Ikea had al langer plannen klaarliggen om de bekende winkelformule naar India te brengen. Maar strenge regels op het gebied van buitenlandse investeringen in het land verhinderden dat tot voor kort.

De wet is onlangs zo aangepast dat winkels die verbonden zijn aan één merk, voor 100 procent in buitenlandse handen mogen zijn. Dat was eerder maximaal 51 procent.

Strenge voorwaarden

India stelt nog wel strenge voorwaarden aan buitenlandse detailhandelsbedrijven die er voet aan de grond willen krijgen. Zo moeten ondernemingen minstens 30 procent van de producten die zij op de markt brengen, inkopen bij kleine tot middelgrote Indiase leveranciers.

Ikea haalt al voor honderden miljoenen euro's per jaar aan producten uit India, en wil dat de komende jaren nog meer gaan doen. Toch noemde Ikea vrijdag de regels ''een uitdaging''.