'Beursgenoteerde bedrijven met uitsterven bedreigd'

AMSTERDAM – Beursgenoteerde bedrijven zijn in snel tempo aan het verdwijnen uit de westerse economie en worden met uitsterven bedreigd.

Dat stelt professor Paul Frentrop aankomende maandag in zijn oratie. Daarmee accepteert hij de leerstoel Corporate Governance & Capital Markets aan Nyenrode Business Universiteit.

Volgens Frentrop lijkt regelgeving averechts te werken. "In Nederland en de Verenigde Staten is het aantal beursgenoteerde ondernemingen gehalveerd sinds de discussie over corporate governance begon. Dat is een ernstige bedreiging voor de economische orde.”

Belang

Bijna 80 procent van alle wereldwijde aandelen in beursbedrijven is in handen van pensioenfondsen en andere institutionele beleggers.

Omdat institutionele marktpartijen een groot belang hebben bij het voortbestaan van de beursbedrijven, moeten zij volgens Frentrop meer aandacht geven aan jaarlijks dividend in plaats van aan korte termijn koerswinst.

De professor vindt ook dat pensioenfondsen aan hun deelnemers beter moeten uitleggen waarom ze aandelen kopen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie