AMSTERDAM - Het aandeel KPN stond vrijdagochtend sterk onder druk. Beleggers lieten het aandeel vallen nadat was gebleken dat América Móvil een groot deel van het nagestreefde belang in het telecombedrijf al binnen heeft.

Donderdagavond bleek dat het bedrijf van de Mexicaanse zakenman Carlos Slim inmiddels bijna 21 procent van de aandelen KPN bezit. Een dag eerder meldde het nog een belang van 8,7 procent. América Móvil bracht eind mei een bod uit van 8 euro per aandeel op 27,7 procent van KPN.

KPN vond dat bod te laag en raadde aandeelhouders aan niet op de avances van Slim in te gaan. Om de twijfels bij investeerders weg te nemen, zette het de afgelopen weken de Duitse dochteronderneming E-Plus in de etalage. Door de moeilijke marktomstandigheden wist het de waarde van het succesvolle bedrijf echter niet te verzilveren.

Doel

Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Keijser Capital laten aandeelhouders KPN vallen nu Slim zijn doel bijna heeft bereikt. De kans dat de beurskoers van KPN op korte termijn nog hoger dan 8 euro uitkomt, is volgens hem nihil.

Daarentegen is de kans volgens hem aanzienlijk dat Slim zijn bod van 8 euro terugtrekt, nu de rest van het belang op de markt waarschijnlijk tegen een lagere prijs kan worden aangekocht.

Met een belang van 27,7 procent krijgt Slim veel zeggenschap binnen KPN. Op aandeelhoudersvergaderingen is vaak minder dan de helft van de stemgerechtigden aanwezig, waardoor de Mexicaan met zijn belang alle plannen die hem niet zinnen, kan tegenhouden.

Beschermingswal

Manie verwacht echter niet dat KPN alsnog een beschermingswal zal opwerpen tegen Slim. Die biedt slechts een paar maanden bescherming, terwijl onduidelijk is of de situatie op de markten dan veranderd is.

Vrijdag om 10.45 uur noteerde het aandeel KPN 4,3 procent lager op 7,16 euro. De AEX stond op dat moment 0,9 procent in de min.

Analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen verwacht dat Slim binnen drie jaar een meerendeel van de aandelen KPN in handen zal hebben. "Je hoeft er niet over te twijfelen dat KPN op termijn volledig wordt overgenomen door America Movil", denkt Versteeg.