AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De bezorgdheid over de wereldwijde economische vooruitzichten bleef zorgen voor een negatief beursklimaat. Een ECB-besluit om regels voor banken te versoepelen, werd lauw ontvangen.

De slechte macrocijfers deze week, vrijdag ook uit Duitsland, en een aantal winstwaarschuwingen van bedrijven drukten het sentiment. ''De impact van de crisis wordt steeds merkbaarder'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent (2,88 punten) lager op 298,76 punten. De MidKap-index zakte 0,7 procent (3,32 punten) tot 496,29 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,8 en 1,3 procent.

ECB

De ECB maakte vrijdagmiddag bekend regels te versoepelen voor het onderpand dat banken moeten leveren voor leningen. Sommige bankaandelen, met name van banken in de zwakkere eurolanden, profiteerden. ING noteerde in Amsterdam een verlies van 0,5 procent.

De beurs in Madrid klom 1,5 procent onder aanvoering van de Spaanse bankaandelen. Uit eerste berekeningen bleek dat de Spaanse banken tot maximaal 62 miljard euro aan steun nodig hebben. Dat is minder dan de toegezegde Europese steun van maximaal 100 miljard euro.

Het Duitse ondernemersvertrouwen in de economie daalde tot het laagste niveau in twee jaar. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het toonaangevende onderzoeksinstituut Ifo.

''De slechte inkoopmanagerscijfers uit Europa en China werken nog door. Ook waren de macrocijfers uit de VS niet al te best. En deze week hebben we ook wat winstwaarschuwingen van bedrijven gezien. Het nieuws uit Spanje valt daarentegen mee. Verder neemt de druk op Duitsland om meer te doen steeds meer toe'', aldus Versteeg.

KPN

In de AEX was KPN opnieuw de sterkste daler met een min van 4,4 procent. Het telecomconcern blijft zijn aandeelhouders adviseren om niet in te gaan op het bod van América Móvil op een deel van het bedrijf. Het Mexicaanse bedrijf heeft inmiddels een belang van 20,9 procent opgebouwd.

Conjunctuurgevoelige aandelen, zoals de staalbedrijven Aperam en Arcelor Mittal, werden van de hand gedaan door de zorgen over de economie en verloren respectievelijk 4,3 en 1,5 procent. Ook uitzender Randstad behoorde met een verlies van 2,7 procent tot de grootste dalers.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zette daarentegen de klim voort en was met een plus van 2,8 procent de sterkste stijger. Het aandeel bleef profiteren van de aangekondigde reorganisatie bij Air France en de recente sterke daling van de olieprijzen.

De euro was 1,2540 dollar waard, tegen 1,2535 aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 79,38 dollar per vat en Brentolie klom ook 1,5 procent tot 90,56 dollar per vat.