DEN HAAG - Telecomconcern KPN heeft donderdag het advies aan zijn aandeelhouders herhaald om niet in te gaan op het bod van América Móvil op een deel van het bedrijf.

Telecomconcern KPN herhaalde donderdag het advies aan zijn aandeelhouders om niet in te gaan op het bod van América Móvil op een deel van het bedrijf. Het Mexicaanse bedrijf biedt 8 euro per aandeel en mikt op een belang van maximaal 27,7 procent in KPN.

Het ongevraagde bod is volgens KPN een ''significante onderwaardering en biedt geen passende premie op alle uitstaande gewone aandelen voor het verkrijgen van significante invloed.''

Het Nederlandse telecombedrijf stelde er in de afgelopen weken niet in te zijn geslaagd om ''in een constructieve dialoog een akkoord te bereiken over América Móvils positie als potentiële grote aandeelhouder in KPN.''

Dialoog

KPN stelt in het belang van het bedrijf en belanghebbenden ''actief in dialoog te blijven met alle aandeelhouders, waaronder América Móvil.'' Het Mexicaanse bedrijf heeft inmiddels een belang van 20,92 procent opgebouwd.

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelde de ontwikkelingen rond KPN nauwgezet te volgen. ''Ik heb contact met KPN en ben ervan overtuigd dat het bedrijf belangen van aandeelhouders, medewerkers en klanten bij zijn besluiten over de toekomst van het bedrijf zal betrekken.''

KPN blijft van mening dat het bedrijf zelf meer waarde kan creëren voor zijn aandeelhouders, met name in de Duitse markt. Eerder op de dag maakte KPN echter bekend dat het geen koper of partner heeft gevonden voor het Duitse dochterbedrijf E-Plus.

''De huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten hebben er voor gezorgd dat er op dit moment geen overeenstemming bereikt kon worden.''

Aanscherping

KPN kwam in mei 2011 met een aanscherping van de strategie, die zich naast Duitsland richt op een verdere winstgevende groei in België en een verdere versterking van de leidende posities in Nederland.

Donderdag zette KPN het Belgische dochterbedrijf BASE in de verkoop. De opbrengst daarvan zal gebruikt worden om de financiële positie van KPN te verbeteren.

Ook een versnelde afwikkeling van een ontslagronde, waarbij 4000 à 5000 voltijdfuncties verdwijnen, moet daar aan bijdragen. KPN denkt de banenreductie eind 2013, twee jaar eerder dan gepland, af te kunnen ronden.