NEW YORK - Wall Street sloot donderdag met forse verliezen.

Uit een flinke reeks macro-economische cijfers bleek dat de afkoeling van de Chinese economie en de schuldencrisis in Europa in toenemende mate de Amerikaanse economie raken.

Daarnaast kreeg het sentiment een optater van Goldman Sachs. De bank verwacht dat de S&P 500-index de komende tijd nog zo'n 5 procent zal dalen.

De graadmeters leden de zwaarste verliezen op dagbasis sinds 1 juni. De Dow-Jonesindex sloot 2 procent lager op 12.573,57 punten. De S&P 500-index moest 2,2 procent terug tot 1325,51 punten en de Nasdaq verloor 2,4 procent tot 2859,09 punten.

China

Lang voor de handelsaanvang in New York werd bekendgemaakt dat de activiteit in de Chinese industrie in juni voor de achtste achtereenvolgende maand is gedaald. Vervolgens kwam naar buiten dat de economie van de eurozone in juni een verdere krimp liet zien.

De inkoopmanagersindex die de economische activiteit in de regio meet, kwam uit op de laagste stand sinds juni 2009.

De economische zwakte in China en de eurozone leidden ertoe dat er minder vraag was naar Amerikaanse producten. ''Aandelen worden van de hand gedaan vanwege de druk op de maakindustrie. Het gaat om de hele productiesector, waarin het wereldwijd slecht gaat'', aldus een handelaar in New York.

''In de aanloop naar deze week waren de koersen flink opgelopen. Het slechte nieuws is voor velen de reden om te verkopen.''

Philadelphia

Ook berichten over de huizenmarkt en de regio rond de stad Philadelphia vielen tegen. Op jaarbasis werden er in mei 4,55 miljoen verkocht, waar economen rekenden op de verkoop van 4,57 miljoen huizen.

De bedrijvigheidsindex van de Federal Reserve Bank in Philadelphia daalde van min 5,8 in mei tot min 16,6 in juni. Economen rekende juist op een verbetering naar 0,0.

De steeds slechtere macrocijfers leidden tot hoop onder beleggers dat centrale banken zich zullen inspannen om economische groei aan te jagen. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, hield echter woensdagavond zijn kruit droog. De Fed verlaagde bovendien de groeiprognoses voor de Amerikaanse economie.

HP

Aluminiumproducent Alcoa (min 4,1 procent) was de sterkste daler in de Dow, gevolgd door computerfabrikant Hewlett-Packard (min 4 procent), Bank of America (min 3,9 procent) en oliegigant Exxon Mobil (min 3,4 procent). Farmaceut Merck (plus 0,6 procent) was de enige stijger.

De euro was 1,2543 dollar waard, tegen 1,2705 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,8 procent tot 78,37 dollar per vat en Brentolie daalde 3,6 procent tot 89,34 dollar per vat.