PARIJS - Air France schrapt de komende anderhalf jaar ruim 5000 banen, ongeveer een tiende van het totaal. Dat maakte de Franse zustermaatschappij van KLM donderdag bekend.

Air France verwacht dat tot en met december 2013 meer dan 1700 werknemers door natuurlijk verloop afvloeien. Er blijven dan ruim 3400 overtollige medewerkers over in alle geledingen van het bedrijf.

In elk geval tot eind 2013 zal Air France in het kader van deze reorganisatie niemand onvrijwillig de deur wijzen. Het bedrijf wil gedwongen ontslagen voorkomen door werknemers te verleiden tot een vrijwillig vertrek of tot deeltijdwerk.

Vakbonden

Of dat lukt is volgens Air France sterk afhankelijk van de houding van de vakbonden. Daar wordt momenteel druk mee overlegd over de voorgestelde maatregelen en de daarvoor noodzakelijke aanpassingen van cao's. Als de bonden niet akkoord gaan, worden gedwongen ontslagen onvermijdelijk, waarschuwde Air France.

Eerder maakte Air France al bekend dat zijn netwerk flink op de schop gaat. Budgetdochter Transavia Frankrijk krijgt een prominentere rol. De vloot voor korte en middellange afstanden wordt ingekrompen en ook het aanbod aan intercontinentale bestemmingen wordt kritisch tegen het licht gehouden.

Air France-KLM

Air France-KLM wil de kosten de komende 2 jaar met minstens 2 miljard euro verlagen om uit de rode cijfers te komen en zijn schuld te verlichten. Omdat het bedrijf geen invloed heeft op de brandstofrekening, die een groot deel van de kosten bepaalt, zal de besparing bij materieel en personeel moeten worden gehaald.

De verliezen worden vooral bij Air France geleden, maar ook de Nederlandse tak ontkomt niet aan de bezuinigingsoperatie. KLM moet nog bekendmaken hoe het zijn deel van de kostenbesparingen, 700 miljoen euro in totaal, precies gaat invullen