NEW YORK - Amerikaanse beleggers reageerden woensdag teleurgesteld op het uitblijven van nieuw stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken.

De Fed gaat door met zijn huidige beleid, dat is gericht op het drukken van de rente op langlopende leningen.

De Dow-Jonesindex, waarin de 30 belangrijkste fondsen zijn opgenomen, daalde 0,6 procent tot 12.758,92 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,7 procent achteruit en noteerde 1348,94 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,5 procent tot 2915,97 punten.

De Fed gaat voorlopig door met de aankoop van langlopende obligaties, gecombineerd met de verkoop of aflossing van kortere leningen.

Langlopende schulden

Dat drukt de rente op langlopende schulden, zodat bedrijven die willen investeren goedkoper kunnen lenen. De markt hoopte op meer, maar moest het stellen met de weinig concrete belofte van Fed-voorman Ben Bernanke dat meer maatregelen kunnen volgen als de economische situatie daarom vraagt.

''Dit resultaat bevalt de aandelenmarkten niet'', zei econoom Rob Carnell van ING in een reactie. ''Zij houden van stimulering, zelfs als dat betekent dat de economie in de problemen zit.'' Maar de problemen zijn nog niet groot genoeg om verdergaande maatregelen te rechtvaardigen, aldus Carnell.

Hoofdfondsen

Procter & Gamble was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De producent van huishoud- en verzorgingsmiddelen gaf voorbeurs een omzet- en winstwaarschuwing en werd daarvoor gestraft met een koersval van 3,3 procent. De sterkste stijger was de bank JPMorgan Chase, met een koerswinst van 2 procent.

Hamburgerketen Burger King beleefde na bijna 2 jaar afwezigheid een geslaagde rentree op Wall Street. Het aandeel noteerde tegen het einde van de handel een koers van 15 dollar, ruim 3,4 procent boven de aanvangskoers van 14,50 dollar. Burger King werd in 2010 voor 4 miljard dollar van de beurs gehaald.

Euro

De euro noteerde een koers van 1,2660 dollar, tegen 1,2705 dollar aan het einde van de beurshandel in Europa. Olie werd fors goedkoper.

Een vat Amerikaanse olie ging op de termijnmarkt voor 81,06 dollar van de hand, een daling van 2,6 procent. Voor Brentolie werd 3,5 procent minder betaald: 92,44 dollar per vat.