PARIJS - De Amerikaanse fabrikant van huishoud- en verzorgingsmiddelen Procter & Gamble (P&G) waarschuwde woensdag dat de winst en omzet in het vierde kwartaal van het boekjaar 2011/2012 lager zullen uitvallen dan verwacht. Het betreft de maanden april tot en met juni van dit jaar.

Het concern zei tijdens een bijeenkomst in Parijs last te hebben van wisselkoerseffecten, een trager dan verwachte groei van de markt en druk op het marktaandeel in ontwikkelde landen.

P&G denkt dat de wisselkoerseffecten de netto-omzet met 4 procent zullen drukken. Dit resultaat zal nu naar verwachting met 1 à 2 procent dalen op jaarbasis, terwijl eerder nog een groei in dezelfde orde van grootte werd voorzien.

Groei

De autonome omzet waarbij overnames buiten beschouwing blijven, zal met 2 à 3 procent groeien, waar eerder een prognose van 4 à 5 procent gold.

De winst per aandeel uit de voortgezette activiteiten, na de verkoop van de snacksdivisie, zal uitkomen tussen 0,75 en 0,79 dollar. Dat is een geringe bijstelling van de eerdere raming van 0,79 tot 0,85 dollar.

Wisselkoers

P&G, bekend van onder meer de merken Ariël, Febreze, Duracell, Pampers en Oral-B, denkt ook in het nieuwe boekjaar last te zullen hebben van de wisselkoerseffecten. Die zullen 4 procentpunt van de winstgroei per aandeel afhalen.

De winst uit voortgezette activiteiten per aandeel zal in het boekjaar 2012/2013 tussen 0 en 5 procent groeien ten opzichte van dit resultaat in 2011/2012. De autonome omzet stijgt naar verwachting met 2 à 4 procent op jaarbasis.

De resultaten over 2011/2012 worden op 3 augustus bekendgemaakt.