AMSTERDAM - De rente op Spaanse en Italiaanse obligaties is woensdagochtend gezakt. Beleggers lijken iets optimistischer over de pogingen de Europese schuldencrisis te bestrijden.

Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties zakte voor het eerst deze week onder de grens van 7 procent. Anderhalf uur na de opening van de Europese beurzen stond de rente op 6,98 procent. De rente op vergelijkbare Italiaanse obligaties stond met 5,87 procent op het laagste niveau in bijna 2 weken tijd.

Op de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos lieten de aanwezige Europese leiders weten te blijven werken aan een versterking van de eurozone.

De Italiaanse premier Mario Monti drong er daarbij op aan Europese noodfondsen zonder strenge voorwaarden in staat te stellen obligaties van eurolanden op te kopen, om een sterke stijging van de rentelasten voor die landen te voorkomen.

Griekenland

Uit Griekenland kwamen bemoedigende berichten over de formatie van een nieuwe regering. Die kan volgens de socialistische ex-minister van Financiën Evangelos Venizelos woensdag al worden afgerond.

Beleggers anticiperen verder op de uitkomsten van de beleidsvergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed).

Daaruit moet later op de dag blijken of er nieuwe maatregelen worden genomen om de Amerikaanse economie te stimuleren, of dat oude maatregelen worden voortgezet. Die maatregelen kunnen de financiële markten op korte termijn vooruit helpen.