AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn woensdag met lichte winsten gesloten. Beleggers keken uit naar de beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, in de hoop dat die met nieuwe maatregelen komt om de economie te stimuleren.

De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam eindigde 0,4 procent hoger op 302,95 punten. De MidKap-index kreeg er ook 0,4 procent bij en sloot op 503,08 punten.

De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen de 0,3 en 0,6 procent.

De sterkste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam was luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Donderdag maakt het bedrijf naar verwachting meer details bekend over de grote reorganisatie die het vooral aan Franse zijde wil doorvoeren. De kosten moeten de komende jaren met 2 miljard euro omlaag.

Unilever

Unilever was een van de grootste verliezers in de AEX. De producent van was- en voedingsmiddelen zag in 2 dagen tijd twee concurrenten met een winstwaarschuwing komen. Woensdag was dat het Amerikaanse Procter & Gamble, een dag eerder het Franse Danone.

Op de obligatiemarkt zorgde de aankondiging dat Griekenland een nieuwe regering heeft voor een verdere daling van de Spaanse rente. Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties zakte tot 6,75 procent, het laagste niveau van de afgelopen week. De IBEX, de belangrijkste beursindex in Madrid, steeg 1,5 procent.

H&M

In Stockholm klom Hennes & Mauritz (H&M) bijna 5 procent. De Zweedse modeketen wist ondanks moeilijke marktomstandigheden meer winst en omzet te boeken in het eerste halfjaar. Volgens H&M groeide het marktaandeel zowel in landen met een sterke groei als in landen waar het economisch niet goed gaat.

In Dublin schoot de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus meer dan 15 procent omhoog. Concurrent Ryanair liet weten opnieuw een poging te ondernemen om Aer Lingus over te nemen. Ryanair, dat al bijna 30 procent van Aer Lingus bezit, zag een eerdere poging in 2007 gedwarsboomd door de Europese Commissie.

De euro was 1,2705 dollar waard, tegen 1,2690 dollar aan het einde van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,5 procent tot 81,90 dollar per vat en Brentolie werd 2,2 procent goedkoper op 93,69 dollar per vat.