MANNHEIM - Het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten in de economie heeft in juni een duikvlucht gemaakt. Dat bleek dinsdag uit gegevens van het onderzoeksinstistuut ZEW.

De index die de ZEW gebruikt om de economische verwachtingen voor de komende maanden weer te geven daalde van een stand van plus 10,8 in mei naar min 16,9 in juni. Economen rekenden op een daling tot een stand van plus 4.

De kijk van financiële experts op de huidige omstandigheden daalde ook, maar minder sterk. Deze deelindex daalde van plus 44,1 in mei naar plus 33,2.

Waarschuwing

Hoofdeconoom Wolfgang Franz van ZEW liet weten dat de ''verwachtingen van de financiële deskundigen een sterke waarschuwing vormen voor een te optimistische kijk op de economische vooruitzichten voor Duitsland in de rest van het jaar''.

Volgens Franz is er een ''duidelijke neergang van de economische activiteit waarneembaar in de landen die nauwe banden met Duitsland hebben''.

Adempauze

De uitkomst van de Griekse verkiezingen, waar partijen de meerderheid haalden die bereid zijn om de opgelegde bezuinigingen door te voeren, noemde Franz ''een korte adempauze, niet meer dan dat''.