AMSTERDAM - America Movil, de Mexicaanse telecomaanbieder die bijna een derde van alle aandelen KPN wil kopen, heeft zijn belang in zijn Nederlandse concurrent vergroot naar 8,46 procent.

Dat meldt het Mexicaanse bedrijf dinsdag. Het bedrijf kocht in drie transacties, buiten de reguliere markthandel, in totaal 4,65 miljoen aandelen KPN voor 7,90 euro per stuk.

Het bedrijf van miljardair Carlos Slim maakte op 7 mei bekend dat het voor 8 euro per aandeel zijn belang in KPN wil vergroten tot 27,7 procent. KPN adviseert aandeelhouders het bod niet te accepteren omdat het te laag zou zijn.

Het Nederlandse telecomconcern lijkt alles in het werk te willen stellen om de Mexicanen van het lijf te houden, inclusief de verkoop van het winstgevende Duitse dochterbedrijf E-Plus.

Breuk

America Movil klaagt op zijn beurt dat KPN zou hebben geprobeerd te breken met het Mexicaanse telecombedrijf, aldus financieel directeur bij Movil Carlos Garciá Moreno dinsdag in het Financieele Dagblad. KPN zou van de Mexicanen hebben geëist dat het bedrijf af zou zien van een deel van de stemrechten.

"Zij wisten dat wij dat nooit zouden accepteren. Eén aandeel, één stem is heilig voor ons," aldus de topman tegenover het FD. America Movil heeft volgens hem op 'vele punten' wel toegegeven en was bereid om concessies te doen door middel van een aandeelhoudersovereenkomst.