NEW YORK - De beurzen op Wall Street toonden maandag een wisselend beeld.

Beleggers namen de Griekse verkiezingsuitslag voor kennisgeving aan en bleven voorzichtig door de aanhoudende vrees dat de crisis in Spanje verder escaleert.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen sloot 0,2 procent lager op 12.741,82 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1344,78 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,8 procent tot 2895,33 punten.

Griekse verkiezingen

De uitslag van de Griekse verkiezingen had weinig invloed op de Amerikaanse beurshandel. De partijen die afgelopen jaar afspraken hebben gemaakt met internationale geldschieters over de voorwaarden voor noodsteun leken maandagavond op weg om een nieuwe coalitie te gaan vormen. Een bron binnen Nieuwe Democratie, de winnaar van de verkiezingen, gaf aan dat er dinsdag knopen kunnen worden doorgehakt.

Beleggers hadden echter meer oog voor Spanje. De problemen in de Spaanse bankensector dreven de rente op Spaanse obligaties maandag naar een nieuwe recordhoogte van 7,3 procent. Met die rente dreigt de schuldenlast van Spanje onbetaalbaar te worden.

Net als in Europa stonden bankaandelen onder druk. Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley verloren 2 tot 3 procent. In de Dow leverden Bank of America en JPMorgan Chase ruim 1 procent in.

Nasdaq

De Nasdaq ontkwam aan de malaise, mede dankzij een koerssprong van 4,5 procent voor eBay. Het internetveilinghuis profiteerde van gunstige opmerkingen van analisten van KBW. Ook voor Facebook gingen de duimen omhoog. De socialenetwerksite neemt Face.com over, een klein bedrijf dat is gespecialiseerd in gezichtsherkenningstechnologie. Het aandeel Facebook klom bijna 5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond met 83,18 dollar 1 procent lager dan aan het begin van de dag. De euro was maandagavond 1,2580 dollar waard, tegen 1,2565 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.