AMSTERDAM - De opluchting over de verkiezingsuitslag in Griekenland hield maandag niet lang stand op de Europese beursvloeren.

De zorgen over de financiële toekomst van Spanje kregen al snel de overhand, waardoor de aanvankelijke winsten werden gedecimeerd. De rente op Spaanse staatsobligaties steeg daarbij opnieuw tot alarmerende hoogtes.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,2 procent op 297,01 punten. De Midkap-index steeg 0,2 procent tot 492,94 punten.

De beurs in Parijs leverde 0,7 procent in. Londen en Frankfurt eindigden 0,2 en 0,3 procent in de plus. In Madrid en Milaan liepen de verliezen op tot bijna 3 procent.

Griekenland

De dag begon positief, dankzij de verkiezingsuitslag in Griekenland. Die biedt uitzicht op een coalitie van de partijen die eerder het Griekse bezuinigingspakket overeenkwamen met de internationale geldschieters van het noodlijdende land.

Een vertrek van de Griekenland uit de euro, en de financiële chaos die dat mogelijk veroorzaakt, lijken daardoor voorlopig afgewend.

Spanje

In de ochtendhandel werd de stemming echter gedrukt door het bericht dat het aandeel slechte leningen in de bezittingen van Spaanse banken is gestegen naar het hoogste niveau sinds 1994. Dit dreef de rente op Spaanse 10-jaarsobligaties naar het nieuwe eurorecord van 7,3 procent en drukte de meeste aandelenbeurzen in de min.

Spanje zou graag zien dat de Europese Centrale Bank (ECB) te hulp schiet, door met de aankoop van obligaties de rente wat te drukken. Maandag bleek dat de ECB de hand afgelopen week echter opnieuw op de knip hield. De obligatie-aankopen van de centrale bank liggen nu al 14 weken stil.

ING

Bankaandelen stonden in heel Europa onder druk door het slechte nieuws uit Spanje. In de AEX stond ING onderaan met een verlies van 3,5 procent. In Parijs zakten Société Générale en BNP Paribas ruim 4 procent. Commerzbank leverde in Frankfurt eveneens 4,4 procent in.

De zorgen over Spanje staakten ook de opmars van de euro. Die was aan het einde van de Europese beursdag 1,2565 dollar waard. Aan het begin van de dag steeg de koers door de opluchting over Griekenland nog tot ruim 1,27 dollar. Vrijdag stond de euro aan het eind van de Europese beurshandel op 1,2640 dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met ruim 1 procent tot 82,92 dollar. Brentolie werd met 95,91 dollar per vat bijna 2 procent goedkoper. Daarmee lagen de prijzen een fractie hoger dan het laagste niveau van het jaar, dat eerder op de dag werd bereikt.