TOKIO - De beurs in Tokio is maandag op het hoogste niveau in een maand tijd gesloten. Beleggers reageerden opgelucht na de verkiezingsoverwinning van de pro-Europese partijen in Griekenland.

Vooraf werd gevreesd dat een Griekse stem tegen Europa een financiële chaos zou kunnen veroorzaken. De Nikkei eindigde 1,8 procent hoger op 8721,02 punten.

De aandelen van financiële instellingen behoorden tot de winnaars. Zo steeg zwaargewicht Nomura in Tokio 2,6 procent en klom Daiwa Securities 2,7 procent. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de export profiteerden daarnaast van de verzwakking van de yen ten opzichte van de euro.

De Japanse automaker Mazda, die relatief veel auto's verkoopt in Europa, en elektronicaconcern Sony stegen daardoor respectievelijk 6 en 4,2 procent in waarde.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten maandag ook flinke winsten zien. In Sydney won de All Ordinaries 1,9 procent en in Seoul klom de Kospi 1,8 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1,2 procent hoger in de middaghandel.

Marktvorsers wezen wel op de relatief lage handelsvolumes. ''Een signaal dat deze rally kort zal duren'', aldus een handelaar in Tokio.