AMSTERDAM - De Europese beurzen waren vrijdag positief gestemd.

Beleggers leken in te zetten op een interventie van de belangrijkste centrale banken indien de Griekse verkiezingen van zondag tot een financiële schokgolf zullen leiden. Vrijdag profiteerden met name de financiële fondsen van deze verwachting.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,9 procent hoger op 297,58 punten. De MidKap-index kreeg er 2,3 procent bij tot 492,11 punten.

De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 1,5 en 1,8 procent. Londen bleef achter met een plus van 0,2 procent.

Op peil

De stemming in Europa bleef op peil, ondanks tegenvallende cijfers over de economie die kort voor en na de opening van de Amerikaanse aandelenbeurzen bekend werden gemaakt. Zowel het cijfer over de Amerikaanse industrie als de raming van het consumentenvertrouwen in juni viel lager uit dan verwacht.

Beleggers richten hun ogen op de centrale banken. De Europese Centrale bank (ECB) en de centrale bank van Japan lieten vrijdag weten klaar te staan om de mogelijke negatieve gevolgen van de Griekse verkiezingen van zondag te bestrijden.

De uitslag van die verkiezingen kan tot grote onrust op de markten leiden, zeker als de radicaal-linkse partij Syriza wint. Die heeft herhaaldelijk aangekondigd zich niet aan de voorwaarden voor de internationale noodsteun te willen houden.

ING

In Amsterdam stegen de bank en verzekeraars ING en SNS Reaal respectievelijk 5,6 en 10,4 procent ondanks een afwaardering door kredietbeoordelaar Moody's. De financiële fondsen profiteerden juist van speculatie over een nieuwe ronde van langlopende goedkope kredieten van de ECB.

Daar zou volgens analist Lemer Salah van SNS Securities mogelijk volgende week al meer duidelijkheid over kunnen komen. De ratingverlagingen hebben volgens hem niet veel om het lijf.

SBM Offshore

In de AEX voerde SBM Offshore de stijgers aan met een winst van 8,2 procent. Het bedrijf heeft een voorlopige overeenkomst bereikt met olieconcern Shell voor de levering, lease en exploitatie van een drijvend productie- en opslagplatform (fpso) voor het olieveld Fram in de Noordzee.

Bodemonderzoeker Fugro steeg 4,1 procent. Het bedrijf heeft een opdracht gekregen van Murphy Oil voor werkzaamheden in Maleisië. Het contract met een lengte van 5 jaar vertegenwoordigt een waarde van ruim 140 miljoen dollar.

Euro

De euro was 1,2640 dollar waard, tegen 1,2615 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 83,98 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 97,59 dollar per vat.