AMSTERDAM - De aankondiging van het vertrek van de Nederlandse CEO Ronald van der Vis doet Esprit geen goed. Op de beurs in Hongkong daalde het aandeel van het kledingbedrijf woensdag met bijna 22 procent, waarna het donderdag nog 12 procent verder wegzakte.

Het vertrek van Van der Vis staat niet op zichzelf. CFO Chew Fook Aun diende in december 2011 zijn ontslag in en vertrok vorige maand.

Volgens een persverklaring van Esprit vertrekt Van der Vis wegens persoonlijke redenen en is er geen sprake van onenigheid met het bestuur. Diezelfde verklaring werd een half jaar eerder gegeven na vertrek van de financieel directeur.

Esprit

Vorig jaar september kondigde Van der Vis een ingrijpend plan aan dat Esprit binnen een paar jaar er weer bovenop moest helpen. Het plan lijkt succesvol, wegens een bescheiden groei die het bedrijf het eerste kwartaal maakte.

Van der Vis werd in juni 2009 aangesteld als CEO, na het vertrek van Thomas Grote naar Mexx. Esprit is niet het enige modebedrijf dat na succesvolle jaren moeite heeft om consumenten tevreden te houden. Ook Mexx kampt met teruglopende omzet.

Het vijfjarenplan dat CEO Thomas Grote in 2009 voor Mexx bedacht had, heeft hij niet kunnen afmaken. Hij stapte mei dit jaar op, nadat het bedrijf in september 2011 door de moedermaatschappij Liz Claiborne verkocht werd aan investeringsmaatschappij Gores Group.