MADRID - De onrust op de financiële markten over Spanje neemt steeds grotere vormen aan. Donderdagochtend kwam de rente op 10-jarige Spaanse obligaties voor het eerst in het eurotijdperk hoger uit dan 7 procent.

Beleggers mijden de Spaanse staatsleningen door de grote onzekerheid over het steunpakket voor de Spaanse banken. Beleggers vragen zich af uit welke pot de leningen worden betaald.

Ze vrezen bij leningen uit het structurele noodfonds voor de euro (ESM) achter het net te vissen als Spanje niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Leningen uit dat fonds hebben bij betalingsproblemen voorrang op de claims van private investeerders.

Een rente van 7 procent maakt het op termijn bijzonder moeilijk voor Spanje om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

In de afgelopen jaren moesten landen als Ierland en Portugal met Europese kredieten worden geholpen, nadat de rente op hun obligaties tot meer dan 7 procent was gestegen.

Banken

Donderdagochtend bleek ook dat Spaanse banken in mei 324,6 miljard euro bij de Europese Centrale Bank (ECB) hebben geleend. Dat is een nieuw record ten opzichte van de 316,9 miljard euro die in april werd geleend. 

De cijfers geven aan dat de Spaanse banken niet aan elkaar lenen vanwege een escalatie van de schuldencrisis. Netto, na aftrek van de bedragen die bij het 24 uursloket van de ECB werden gestald, leenden de Spaanse banken 287,8 miljard euro. In april was dat 263,5 miljard euro.

Volgens econoom Martin van Vliet van ING zijn de Spaanse banken in absolute getallen verreweg de grootste gebruikers van het geld dat de ECB in de markt pompt. Ze nemen ongeveer 30 procent daarvan voor hun rekening.