AMSTERDAM - De Finse mobieltjesmaker Nokia gaat voor het einde van 2013 10.000 banen schrappen.

Dat maakte het concern donderdag bekend als onderdeel van een reeks ingrepen die het bedrijf weer moeten gaan laten groeien.

Nokia gaat locaties in Finland, Duitsland en Canada sluiten en enkele hooggeplaatste bestuursleden moeten het veld ruimen.

"We moeten ons bedrijfsmodel aanscherpen en zorgen voor een structuur die onze ambities kan ondersteunen", aldus de Amerikaanse topman Stephen Elop.

In februari werd nog bekendgemaakt dat er 4000 banen zouden verdwijnen.

Lumia

Naast de reductie van het aantal banen wil Nokia stevig investeren in Lumia-telefoons die tot nu toe nog niet gezorgd hebben voor significant aandeel op de smartphonemarkt. De Lumia-toestellen draaien op Windows Phone van Microsoft.

In de eerste drie maanden van dit jaar verkocht Nokia twee miljoen Lumia's. Door de investeringen moeten de smartphones "opvallen en beschikbaar zijn voor meer consumenten." Dat wijst mogelijk op de komst van goedkopere Lumia-smartphones.

Daarnaast zal het bedrijf inzetten op locatiediensten en wil het de winst op goedkope niet-smartphones verhogen.

Scalado

In de verklaring is ook te lezen dat Nokia van plan is delen van het bedrijf Scalado over te nemen. Scalado is onder meer bekend van de techniek Remove waarmee ongewenste objecten uit foto's kunnen worden verwijderd.

De twee bedrijven werken al langer samen op het gebied van foto-software. Scalado levert echter ook software en technieken aan andere fabrikanten.