AMSTERDAM - De meeste Europese aandelenbeurzen sloten woensdag in mineur. De handelsdag verliep grillig omdat beleggers geen risicovolle posities wilden innemen in de aanloop naar de Griekse verkiezingen op zondag.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 291,60 punten. Ruim 99,7 miljoen aandelen wisselden van eigenaar, terwijl het gemiddelde handelsvolume in de voorgaande 30 handelsdagen ruim 104 miljoen stuks is. De MidKap-index verloor 1,5 procent tot 481,03 punten.

De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden respectievelijk 0,1 en 0,6 procent in, terwijl de FTSE in Londen een winst boekte van 0,2 procent.

De hoge renteniveaus in Spanje en Italië wogen eveneens op het beursklimaat. Op de obligatiemarkt bleef de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen echter dicht bij het recordniveau van 6,8 procent. Ook de Italiaanse rente bleef ruim boven het kritieke niveau van 6 procent en schommelde rond 6,2 procent.

TomTom

Navigatiedienstverlener TomTom (min 5,7 procent) was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Dinsdag sloot het aandeel nog ruim 16 procent hoger na de aankondiging van een overeenkomst met Apple.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore volgde met een verlies van 4,2 procent. Beleggers vrezen dat de zwakte van de wereldeconomie leidt tot een lagere vraag naar olie en in het verlengde daarvan naar de productieplatformen en diensten van SBM.

Boskalis

Boskalis (min 2,6 procent) werd ook van de hand gedaan met het oog op de economische zwakte. Het bedrijf is voor een groot deel van zijn omzet afhankelijk van de aanleg van onder meer havens rond olie- en gasprojecten.

Het verlies van de MidKap kwam grotendeels voor rekening van technisch dienstverlener Imtech (min 6,3 procent) en de bank en verzekeraar SNS Reaal. Analisten vrezen dat het bedrijfsresultaat van Imtech zal dalen door de zwakkere groei in de Benelux en de crisis in Spanje. Een aantal analisten gaf aan de ramingen voor de resultaten te gaan verlagen.

SNS Reaal

De koers van SNS Reaal (min 5,4 procent) zakte onder 1 euro. De Amerikaanse bank Citigroup trok woensdag het koersdoel voor het bedrijf in, vanwege zorgen over de mogelijkheden van SNS Reaal om winst te genereren. Citigroup verlaagt zijn winstverwachtingen voor het bedrijf.

Toeleverancier aan de chipindustrie AMSI won 5,8 procent, maar kon de MidKap daarmee niet vlot trekken. Volgens handelaren werd er gespeculeerd op een overnamebod op ASMI van het Amerikaanse Applied Materials.

De euro was 1,2594 dollar waard, tegen 1,2485 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 83,37 dollar per vat en Brentolie won 0,6 procent op 97,70 dollar per vat.