AMSTERDAM - De opluchting op de obligatiemarkt over de Spaanse hulpaanvraag bij de Europese Unie is van korte duur geweest. De rente op 10-jarig Spaans staatspapier liep dinsdag op tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

De Spaanse rente klom dinsdagmiddag tot 6,75 procent. Dat is een fractie hoger dan de piek die eind november vorig jaar werd bereikt. Maandag daalde de Spaanse rente nog tot ongeveer 6 procent.

De historisch hoge rente geeft aan dat beleggers weinig vertrouwen hebben in de financiële toekomst van Spanje. Het brengt de Spaanse overheid ook verder in de problemen, omdat het voor Spanje op deze manier bijzonder moeilijk wordt om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen.

Italiaans schuldpapier

In het kielzog van de Spaanse rente steeg ook het rendement op 10-jarig Italiaans schuldpapier, tot 6,2 procent. Dat is het hoogste niveau sinds eind januari. In die periode ging de Italiaanse rente scherp omlaag vanwege de omvangrijke bezuinigingen die de Italiaanse regering wist door te voeren.

Voor Spanje is maximaal 100 miljard euro aan noodkrediet beschikbaar. Beleggers vragen zich echter af of dat genoeg zal zijn. Als het land het volledige bedrag opneemt om zijn aangeslagen banken te redden, stijgt bovendien de staatsschuld dit jaar van 81 procent naar 90 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat kan aanleiding zijn voor kredietbeoordelaars om de status van het land verder af te waarderen.