NEW YORK - De effectenbeurzen in New York leken vrijdag af te stevenen op een positief slot.

Speculatie dat er dit weekeinde Europese noodsteun komt voor de geplaagde Spaanse banken, duwde de koersen na een negatieve opening uit het rood.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen noteerde ruim een half uur voor het slot 0,6 procent hoger op 12.533 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,7 procent, tot 2856 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent tot 1324 punten.

Het lijkt de beste week van het jaar te worden voor de S&P 500, vooral dankzij de sterke stijging van woensdag. Beleggers reageerden toen enthousiast op Duitse plannen om de Spaanse banken te redden.

Aanvragen

Bronnen binnen de EU gaven vrijdag aan dat Spanje nog dit weekeinde Europese noodsteun aanvraagt voor de redding van zijn bankensector. Officieel werd er echter nog niks bevestigd.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag dat de Europese leiders weten dat het noodzakelijk is snel te handelen om de crisis in de eurozone te bedwingen. Een recessie in Europa zal het herstel in de Verenigde Staten vertragen, vreest hij.

Op economisch vlak bleek vrijdag dat de internationale handel van Duitsland en de VS in april kleiner was dan een maand eerder. Vooral de handelscijfers van Duitsland vielen door de schuldencrisis sterk tegen.

McDonald's

Het aandeel McDonald's was een van de sterkste dalers in de Dow-Jonesindex met een verlies van 0,7 procent, na de publicatie van tegenvallende omzetcijfers over de maand mei. Volgens het concern beginnen bezuinigingen in Europa hun tol te eisen.

Facebook won vrijdag 3,8 procent, nadat onderzoeksbureau ComScore had gesuggereerd dat marketingbureaus de site effectief kunnen inzetten om klanten te trekken. Vanaf de beursintroductie in mei tot gisteren verloor Facebook bijna een derde van zijn beurswaarde.

Wal-Mart

Supermarktconcern Wal-Mart won 3,2 procent. Een Amerikaanse rechter verklaarde vrijdag ''serieuze zorgen'' te hebben of vrouwen die het concern hebben aangeklaagd voor discriminatie op basis van geslacht wel voldoende bewijs hebben.

De Amerikaanse olieprijs noteerde vrijdag 0,4 procent lager op 83,53 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper tot 99,84 dollar per vat.

Donderdag kreeg de olieprijs ook al een knauw, na de toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke waarin hij liet blijken dat er geen nieuwe steunronde voor de Amerikaanse economie zit aan te komen.