TOKIO - Het aangeslagen technologieconcern Olympus beraadt zich op aanbiedingen tot samenwerking van minstens vijf andere Japanse elektronicafirma's.

Dat heeft topman Hiroyuki Sasa van de medische tak van het bedrijf vrijdag gezegd bij de presentatie van strategische plannen voor de komende jaren.

Olympus, fabrikant van onder meer digitale camera's en beeldvormende apparatuur voor medisch gebruik, is het afgelopen jaar in grote moeilijkheden geraakt door een boekhoudschandaal.

De vroegere top bleek op grote schaal te hebben geknoeid met de financiële administratie om miljardenverliezen op beleggingen te maskeren.

Verlies

Het bedrijf heeft de financiële resultaten over de afgelopen 5 boekjaren moeten herzien en leed het afgelopen jaar honderden miljoenen euro's verlies. Om zijn financiële positie te versterken wil Olympus de kosten verlagen door fabrieken te sluiten en 2700 banen te schrappen. Ook zoekt het een kapitaalkrachtige partner.

Volgens Sasa hebben in ieder geval Fujifilm, Panasonic, Sony, Terumo (een medisch toeleverancier) en nog een niet nader genoemd Japans bedrijf belangstelling getoond voor een samenwerking. ''Wij hebben nog geen besluit genomen. We zijn met alle partijen op dezelfde wijze in gesprek'', zei de topman.

Samenwerking

Hoe een eventuele samenwerking eruit moet komen te zien, staat evenmin vast. Een van de genoemde partijen zou Olympus van de broodnodige financiering kunnen voorzien door een fors belang te nemen, maar er zijn volgens Sasa ook andere manieren om aan kapitaal te komen. ''Wij denken na over uiteenlopende opties.''