AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten. Somberheid over de wereldeconomie woog voor beleggers zwaarder dan geruchten dat Spanje dit weekeinde hulp gaat vragen aan Europa.

De Europese graadmeters kregen aan het einde van de handel wat steun uit de Verenigde Staten, waar de beurzen wel in de plus stonden. Uitspraken van president Barack Obama over de Europese schuldencrisis leken een gunstige uitwerking te hebben.

Europese leiders weten dat het noodzakelijk is snel te handelen om de crisis in de eurozone te bedwingen, aldus Obama

De AEX-index sloot 0,4 procent (1,17 punten) lager op 291,73 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 0,3 procent (1,3 punten) en eindigde op 498,70 punten.

De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tussen 0,2 en 0,6 procent. Geruchten dat Spanje dit weekeinde gaat aankloppen bij het Europese noodfonds voor de euro, steunde de handel op de Spaanse beurzen. De belangrijkste index sloot 1,8 procent hoger.

Verkiezingen

De stemming is op dit moment nog niet angstig, vindt Corné van Zeijl van SNS Asset Managament. ''De angst komt volgende week wel, in aanloop naar de Griekse verkiezingen op 17 juni''.

Teleurstellende cijfers uit Duitsland waren vrijdag een nieuwe aanwijzing dat de grootste economie van Europa de Europese schuldencrisis begint te voelen. De internationale handel van Duitsland bleek in april sterk te zijn afgenomen. Ook in de Verenigde Staten bleek zowel de export als de import in april gedaald.

KPN

In de AEX-index gingen vooral de banken en grondstoffondsen onderuit. Air France-KLM was de sterkste stijger met een plus van 1,1 procent. KPN steeg 0,9 procent tot 7,70 euro. Op 27 juni verstrijkt de aanmeldingstermijn van het partiële bod van América Móvil ter waarde van 8 euro per aandeel.

In de MidKap-index was Vopak de sterkste stijger met een plus van 2,9 procent. Het aandeel kreeg een opwaardering van SNS Securities. Vopak heeft nog voldoende mogelijkheden om te groeien, schreef het effectenhuis.

De euro was vrijdag 1,2490 dollar waard, tegen 1,2565 aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag.

De daling van de olieprijs zette zich vrijdag voort. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent goedkoper op 83,03 dollar. De prijs van Brentolie daalde met 2,1 procent tot 97,87 dollar.