NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen gaven donderdag aan het einde van de handel vrijwel alle eerder gemaakte winst weg.

Beleggers waren teleurgesteld dat Fed-voorzitter Ben Bernanke donderdag in een toespraak geen aanwijzingen gaf dat de Federal Reserve binnenkort nieuwe steunmaatregelen voor de economie zal treffen. De winsten die bij het begin van de handel werden geboekt sijpelden daarna weg.

De Dow-Jonesindex bleef als enige vol op positief terrein en sloot 0,4 procent hoger op 12460,96 punten. De S&P 500-index eindigde vlak op 1314,99 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 2831,02 punten.

De toespraak die Bernanke in het Amerikaanse Congres hield, was nog relatief optimistisch. ,,Ondanks economische problemen in Europa, blijft de vraag naar Amerikaanse producten redelijk'', zei de Fed-voorzitter. Hij verzekerde dat de Federal Reserve blijft klaarstaan om ,,in te grijpen als de Amerikaanse economie dat nodig heeft'', maar zei te verwachten dat de economische groei de komende kwartalen in gematigd tempo door zal gaan. Bernanke waarschuwde wel voor de problemen in Europa, die ook risico's inhoudt voor het Amerikaanse financiële systeem.

De stemming op Wall Street was eerder op de dag goed door een onverwachte renteverlaging in China. Op de beurzen profiteerden met name grondstofbedrijven van de maatregel. US Steel Corp klom 0,7 procent.

Ook een succesvolle obligatieveiling in Spanje, donderdag, gaf de handel een positieve impuls. Eerder deze week had de Spaanse minister van Financiën nog gezegd dat Spanje de toegang tot de kredietmarkten begint te verliezen.

Op het bedrijvenfront had elektronicaketen Best Buy de aandacht van beleggers. Oprichter en grootste aandeelhouder Richard Schulze kondigde donderdag zijn vertrek aan, twee maanden na het aftreden van de topman. Het aandeel Best Buy noteerde een min van 1 procent.

Een opvallende daler was vrachtwagenfabrikant Navistar International. Het aandeel verloor ruim 14 procent nadat de onderneming een verlies over het tweede kwartaal bekend had gemaakt.

De olieprijs ging na de opmerkingen van Bernanke en de verloren hoop op steunmaatregelen sterk omlaag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 84,17 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 99,48 dollar. De euro was 1,2570 dollar waard, tegen 1,2565 bij het einde van de Europese beurshandel.