AMSTERDAM - De vijftig bestbetaalde ceo's in het financiële centrum Wall Street  zagen hun inkomen in 2011 met gemiddeld 20,4 procent stijgen, zo bericht persbureau Bloomberg.

De meeste banken kregen in datzelfde jaar te maken met een dalende omzet en aandelenkoersen, merkt Bloomberg fijntjes op. Van de 50 grootste Wall Street-firma's zagen 33 hun koersen in 2011 dalen, waardoor een inkomensstijging van bestuurders opvalt.

Hoewel de loonstijging van de vijftig grootverdieners iets minder was dan in 2010 (+26 procent), reageren enkele financiële bestuurders kritisch. "De prestaties waren abominabel, en de mensen zijn overbetaald", reageert de directeur van investeringsfonds Albany.

Een vermogensbeheerder die in opstand kwam tegen de beloning van het bestuur van Citigroup stelt dat er bij de beloning van de topbestuurders te weinig rekening wordt gehouden met de beursprestaties.

Citigroup

Afgezet tegen de beurskoers over de afgelopen drie jaar had ceo Vikram Pandit van Citigroup het minste recht op zijn vergoeding van 15 miljoen dollar. De beurswaarde van Citigroup daalde in 2011 met 61 procent.

Het concern hield wel ruim 11 miljard dollar aan winst over. Pandits salarispakket staat na ophef onder aandeelhouders nog ter discussie.

Gekeken naar de afgelopen twee jaar kreeg ook Brian Moynihan van Bank of America een opvallend hoge vergoeding van respectievelijk 1,9 miljoen dollar en 8,1 miljoen dollar per jaar. De aandelenkoers van Bank of America ging in 2011 met 68 procent onderuit.

Bankiers

Onder de klassieke bankiers is Jamie Dimon van JPMorgan Chase op plaats vier de man met het hoogste inkomen. Zijn loon steeg vorig jaar met 23 procent, terwijl de bank op de beurs 20 procent minder waard werd.

Goldman Sachs zag 45,6 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan, maar ceo Lloyd Blankfein nam in dat jaar nog altijd 16,2 miljoen dollar mee naar huis.

De meest verdienende (30 miljoen dollar) financiële topman op Wall Street is Henry Robert Kravis. De beurskoers van zijn investeringsfonds KKR daalde in 2011 met 5,4 procent.

Waardekoploper is Warren Buffet, topman van investeerder Berskhire Hathaway, kende zichzelf geen salaris toe, terwijl het aandelenrendement van zijn firma met 19 procent groeide.