NIEUWEGEIN - Bouwbedrijf Ballast Nedam wordt opnieuw verdacht van gesjoemel. Het Openbaar Ministerie en de FIOD onderzoeken verdenkingen dat het bedrijf steekpenningen heeft betaald.

 In 2003 kreeg Ballast Nedam al een boete van de kartelwaakhond NMa in het kader van de bouwfraude-affaire.

Ballast Nedam maakte donderdag zelf bekend dat het onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek naar ''betalingen aan buitenlandse agenten in de periode 1996-2004''. Over de omvang van de fraude en eventuele voorzieningen daarvoor is niets naar buiten gebracht. Het OM wilde daar evenmin iets over kwijt.

Onderzoek

Het bedrijf liet in januari vorig jaar al weten dat het in verband met deze zaak op verzoek van de Belastingdienst een intern onderzoek was begonnen. Ballast Nedam heeft zijn volledige medewerking aan het onderzoek toegezegd.

In januari 2011 gaf Ballast Nedam aan dat het onderzoek de periode 1998 tot en met 2001 betrof. Een woordvoerster van het bedrijf wilde echter niet inhoudelijk reageren op het verschil met de donderdag genoemde onderzoeksperiode.

Aangifte

Ook stelde het bouwbedrijf vorig jaar de mogelijkheid te onderzoeken om aangifte te doen. Daarop wilde de zegsvrouw evenmin inhoudelijk reageren. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is aan het OM, aldus de woordvoerster.

De boete voor Ballast Nedam in de bouwfraude-affaire werd vorige maand voor de tweede keer verlaagd. Het bedrijf moet nu 1,5 miljoen euro betalen voor mededingingsovertredingen in de periode 1998-2001. De oorspronkelijke boete van 14,5 miljoen euro was eerder al verlaagd tot 7,9 miljoen euro.