NEW YORK - Beleggers op Wall Street juichten woensdag om een reddingsplan voor Spaanse banken. Dat plan, dat door de Duitse overheid wordt opgesteld, voorziet in leningen van andere Europese landen aan de financiële instellingen.

Volgens Duitse regeringsfunctionarissen blijft Spanje van buitenaf opgelegde bezuinigingen bespaard.

De Dow-Jonesindex won 2,4 procent tot 12.414,79 punten. Ook de Nasdaq ging 2,4 procent vooruit en kwam daarmee op 2844,72 punten. De S&P 500-index steeg 2,3 procent tot 1315,13 punten.

In de loop van de Europese middag kwam naar buiten dat Duitsland en vertegenwoordigers van de Europese Unie samen zoeken naar manieren om de Spaanse bankensector overeind te houden.

Spanje zei dinsdag nog dat het land niet of nauwelijks op de financiële markten terecht kan voor vers kapitaal. Het land heeft echter nog niet om hulp gevraagd en liet woensdag weten het onderzoek van de banksector door het IMF af te willen wachten.

Steunmaatregelen

Wereldwijd speculeerden beleggers op nieuwe steunmaatregelen van centrale banken. ''Ze hebben het idee dat de centrale banken ervan doordrongen zijn dat de mondiale economie er zwak voor staat en dat de beleidsmakers zoeken naar manieren om groei aan te jagen'', aldus topman Michael Holland van investeringsmaatschappij Holland & Co, dat 4 miljard dollar aan beleggingen beheert.

De Europese Centrale Bank (ECB) kwam beleggers woensdag niet tegemoet. De ECB handhaafde de rente zoals verwacht op 1 procent. De bank liet doorschemeren dat er voorlopig geen nieuwe langjarige goedkope leningen worden verstrekt, maar stelt wel tot het eind van dit jaar goedkoop geld beschikbaar met 3-maandse leningen.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, stelde dat de Amerikaanse economie in april en mei licht groeide. Volgens de Fed is dat te danken aan een hogere fabrieksproductie en een verbetering van de huizenmarkt.

Superbelegger Warren Buffett zei dat de VS niet in een recessie zullen belanden, zolang Europa de schuldencrisis in bedwang kan houden.

Koopjesjagers

Volgens Holland waren er ook veel koopjesjagers actief. ''Na de forse koersdalingen, met name vorige week, zijn de waarderingen laag. Dat leidt op dagen als deze tot kooplust.''

Op de beursvloeren in New York behoorden banken tot de sterkste stijgers. Bank of America voerde de Dow aan met een winst van 7,6 procent. Citigroup steeg 5,4 procent, gevolgd door JPMorgan Chase met een plus van 3,4 procent.

Andere sterke stijgers waren het industrieel conglomeraat United Technologies en doe-het-zelfketen Home Depot met winsten van ruim 3 procent.

De euro noteerde 1,2573 dollar in vergelijking met 1,2518 dollar bij het slot van de Europese beurzen.