TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag fors hoger gesloten. De omzet was daarbij relatief laag. De stemming werd gesteund door een beter dan verwacht rapport over de Amerikaanse dienstensector en een sterker dan verwachte economische groei in Australië.

De Nikkei sloot 1,8 procent hoger op 8533,53 punten. De Japanse exportbedrijven zaten in de lift na een verzwakking van de Japanse yen. Vooral de exporteurs die veel producten verkopen in Europa werden opgepikt.

De Japanse automaker Mazda, die een grote blootstelling heeft aan Europa, klom ruim 4 procent. Nintendo zakte daarentegen meer dan 2 procent na een tegenvallende presentatie van de nieuwe spelcomputer Wii U.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag ook omhoog. In Hongkong noteerde de Hang-Sengindex 1,1 procent hoger in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,2 procent.

De Australische economie groeide in het eerste kwartaal van 2012 met 1,3 procent op kwartaalbasis, terwijl economen hadden gerekend op een groei van slechts 0,5 procent. In Zuid-Korea was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.