NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen boekten dinsdag bescheiden koerswinsten.

Een beter dan verwacht rapport over de Amerikaanse dienstensector vormde een lichtpuntje na een lange reeks tegenvallend macro-economische cijfers. Dat kon de zorgen over de schuldencrisis in Europa echter niet geheel naar de achtergrond dringen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde na een wisselvallige handelssessie 0,2 procent in de plus op 12.127,95 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,6 procent tot 1285,50 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,7 procent tot 2778,11 punten.

Uit cijfers van onderzoeksbureau ISM bleek dinsdag dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in mei sterker is gestegen dan verwacht. Vooral de orderontvangst trok sterk aan. De prijzen daarentegen daalden, en werkgelegenheid in de dienstensector groeide veel minder hard dan in april.

G7

De ministers van Financiën van de G7 lieten na afloop van hun telefonisch beraad op dinsdag afzonderlijk van elkaar weten dat zij samen willen blijven optrekken om de eurocrisis te lijf te gaan. Zij kwamen echter niet met een gezamenlijke verklaring, en concrete stappen werden niet genoemd.

Facebook viel weer eens in negatieve zin op in de Nasdaq. De koers daalde 3,8 procent en bereikte een nieuw dieptepunt op 25,87 dollar. Sinds het internetbedrijf medio juni met veel tamtam naar de beurs ging, is bijna een derde van de beurswaarde verdampt.

Ondanks de zorgen over de impact van de eurocrisis op de financiële sector, waren bankaandelen in trek. Citigroup en JPMorgan Chase voerden samen met computermaker Hewlett-Packard de Dow aan met koerswinsten rond de 3 procent.

Juist de financiële waarden kregen in mei, een maand waarin de S&P 500 in totaal 6 procent wegzakte, een flinke afstraffing.

Onder druk

Niet alleen de eurocrisis speelde met name vorige week de beurshandel parten, maar ook slechter dan verwachte cijfers over de economie en de werkgelegenheid in de VS en China.

Die zetten ook de olieprijzen flink onder druk, omdat lagere groei leidt tot een lagere vraag naar grondstoffen. Dinsdag herstelde de prijs van Amerikaanse olie met 0,3 procent tot 84,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper: 98,75 dollar per vat.

Op de valutamarkt ging de euro voor 1,2450 dollar van de hand. Bij het scheiden van de markt op de beursvloeren in Europa was de Europese eenheidsmunt 1,2445 dollar waard.