AMSTERDAM - Het Nederlandse Cryo-Save, dat stamcellen wint en bewaart, gaat samenwerken met het universitaire ziekenhuis Gemelli. Dat maakt het Zutphense bedrijf dinsdag bekend.

Gemelli is in handen van het Vaticaan en onderdeel van de Università Cattolica del Sacro Cuore (UCSC). Cryo-Save wil met het partnerschap de kennis over het gebruik van stamcellen bevorderen.

Cryo-Save maakte tegelijkertijd bekend een subsidie van 630.000 euro te hebben gekregen van de regio Molise, waarmee het bedrijf een nieuw onderzoekscentrum kan opzetten.

Stamcellen kunnen in potentie steeds meer ziektes bestrijden, zegt een Italiaanse arts van de universiteit in een toelichting. Momenteel lopen er 2400 medische studies naar het gebruik van de cellen.

Navelstreng

Stamcellen kunnen een belangrijke rol spelen bij het herstellen van beschadigde weefsels en organen. De cellen worden nu voornamelijk gewonnen uit navelstrengbloed. Volwassenen kunnen via Cryo-Save hun vetweefsel laten opslaan voor later gebruik bij cosmetische chirurgie.

Het aandeel van het sinds eind 2009 aan de beurs van Amsterdam genoteerde Cryo-Save staat inmiddels met een koers van 3,48 euro ruim onder de uitgifteprijs van ruim 6 euro.

Desondanks noemt het 270-koppige concern zich 'financieel stabiel'. Vorig jaar leverden de activiteiten van het bedrijf een omzet van 42 miljoen euro op en een nettowinst van 2,3 miljoen euro.