TOKIO - In Tokio toonde de beurs dinsdag wat herstel na de forse koersverliezen van een dag eerder. De hoop dat de beleidsmakers ingrijpen om de toenemende zorgen over de wereldwijde economie in te dammen zorgde voor optimisme.

De Nikkei sloot 1 procent hoger op 8382 punten en doorbrak daarmee een vierdaagse verliesreeks.

De Japanse exportbedrijven, die in de afgelopen handelsdagen zwaar werden getroffen door de verslechterde wereldwijde economische vooruitzichten, werden weer opgepikt. Elektronicaconcern Canon klom ruim 3 procent na de bekendmaking van een aandeleninkoopprogramma.

Kospi

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag ook winsten zien. In Seoul klom de Kospi 1,1 procent en in Hongkong won de Hang-Sengindex 1 procent. De All Ordinaries in Sydney steeg 1,5 procent.

De beurs in Sydney profiteerde onder meer van de beslissing van de Australische centrale bank om de rente met 25 basispunten te verlagen tot 3,5 procent. Die verlaging is bedoeld om de economie verder te stimuleren.

Qantas dook echter 18,7 procent omlaag. De Australische vliegtuigmaatschappij waarschuwde dinsdag dat de winst in het afgelopen boekjaar mogelijk bijna helemaal is verdampt.