AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag met overwegend kleine winsten gesloten. Beleggers hopen dat beleidsmakers actie zullen ondernemen om de schuldencrisis in te dammen en keken gespannen uit naar de uitkomsten van het crisisoverleg van de G7-landen.

Ook een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse dienstensector gaf de handel steun. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 284,99 punten. De MidKap-index klom 0,9 procent tot 481,57 punten.

De beurzen in Milaan en Parijs wonnen 0,6 en 1,1 procent. De DAX in Frankfurt zakte daarentegen 0,3 procent. De beurs in Londen was dicht vanwege het diamanten jubileum van koningin Elizabeth.

De stemming in Frankfurt werd gedrukt door een tegenvallend cijfer over de bedrijvigheid in de Duitse dienstensector. Een vergelijkbaar cijfer uit de Verenigde Staten viel daarentegen wel beter uit dan verwacht. Een uitbundige koersreactie bleef evenwel uit bij gebrek aan bemoedigend nieuws over de euro.

Geen verklaring

De ministers van Financiën en centrale bankiers van de zeven belangrijkste industrielanden hielden dinsdag telefonisch overleg over de eurocrisis.

De bewindslieden gaven na afloop geen verklaring uit en traden ook individueel niet in detail over wat zij precies hebben besproken. De Japanse minister Jun Azumi zei wel dat de G7 de crisis samen te lijf zullen gaan.

Onder de AEX-fondsen was PostNL de sterkste stijger met een winst van 5,6 procent. Chipmachinefabrikant ASML won 2,9 procent. Ook TomTom was in trek met een winst van 2,1 procent.

Apple

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen profiteerde het navigatiebedrijf van berichten dat de Amerikaanse iPhone-maker Apple wil stoppen met het gebruik van Google Maps. Dit biedt volgens de analist mogelijk kansen voor TomTom.

In de MidKap voerde bouwbedrijf BAM het rijtje met stijgers aan met een koerswinst van 6,3 procent. Automatiseringsbedrijf Logica, dat vorige week een overnamebod ontving van de Canades branchegenoot CGI Group, werd 4,3 procent meer waard.

De euro was 1,2445 dollar waard, tegen 1,2495 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 84,02 dollar per vat en die van Brentolie zakte 0,1 procent tot 98,78 dollar per vat.