NEW YORK - Wall Street slaagde er maandag tegen het einde van de handel in eerdere verliezen vrijwel geheel weg te werken.

Beleggers bleven echter op hun hoede nadat tegenvallende macrocijfers op vrijdag leidden tot bezorgdheid over de staat van de Amerikaanse economie.

Daarnaast bleef de Europese schuldencrisis een punt van zorg.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 12.101,46 punten. De S&P 500-index eindigde onveranderd op 1278,18 en de Nasdaq steeg 0,5 procent tot 2760,01 punten.

Sterke daling

De S&P 500 leverde vrijdag 2,5 procent in, de sterkste daling sinds begin november. Dat verlies volgde op een tegenvallende banengroei in de VS.

Maandag zorgde een onverwachte daling van de fabrieksorders voor zorgen over de ontwikkeling van de economie. De orderinstroom nam in mei op maandbasis met 0,6 procent af, terwijl door economen juist op een stijging van 0,2 procent werd verwacht.

Scepsis

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat er scepsis blijft bestaan in de markten over de vraag of Europa genoeg doet om escalatie van de schuldencrisis te voorkomen. ''Het is duidelijk dat wij denken dat er meer moet worden gedaan.''

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's gooide olie op het vuur door te stellen dat de kans op een Grieks vertrek uit de euro ten minste 1 op 3 is.

Morgan Stanley verloor 2,9 procent. Moody's liet weten het kredietoordeel over de bank deze maand mogelijk met minimaal twee stappen te verlagen. Ook andere banken lopen het risico lager te worden ingeschaald. Dat betekent dat het voor die instellingen duurder wordt om geld te lenen.

GM

Autofabrikant General Motors (min 4,1 procent) was de sterkste daler in de Dow. Het fonds werd meegezogen door dalende verkoopcijfers in Duitsland. De omzet van dochterbedrijf Opel daalde in mei met 11 procent. Tijdens de Europese beurshandel moesten BMW en Volkswagen al flinke koersverliezen incasseren.

Caterpillar stond ook onder druk. De fabrikant van onder meer graafmachines en vrachtwagens voor de mijnbouwindustrie werd 2,6 procent minder waard.

Facebook

Facebook leverde opnieuw in. De socialenetwerksite ging op 18 mei naar de beurs voor 38 dollar per aandeel en is sindsdien elke handelsdag minder waard geworden. Maandag daalde het aandeel 3 procent tot 26,90 dollar.

De euro was 1,2491 dollar waard in vergelijking met 1,2495 dollar bij het slot van de Europese beurzen.