AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen speculeerden er maandag op dat de centrale banken de economie zullen stimuleren.

Die aanname werd ingeleid door een reeks tegenvallende macrocijfers op vrijdag. Tegen het eind van de maandag vervloog die hoop echter en doken de meest graadmeters in het rood.

De AEX-index sloot 0,3 procent lager op 283,07 punten. De MidKap-index verloor 1,3 procent tot 477,07 punten.

De CAC 40 in Parijs wist een winst van 0,1 procent vast te houden, maar de DAX in Frankfurt leverde 1,2 procent in door flinke verliezen in de autosector. De FTSE in Londen is tot en met dinsdag gesloten vanwege de viering van het 60-jarige jubileum van koningin Elizabeth.

ING

De hoop op stimulans zette met name bankaandelen hoger. ING voerde de boventoon in de AEX met een winst van 2,9 procent. Branchegenoot Aegon steeg 1,3 procent. De Franse branchegenoten BNP Paribas (plus 3,4 procent) en Société Générale (plus 3,5 procent) hadden een groot aandeel in de plus op de Parijse beurs.

In Lissabon steeg de hoofdgraadmeter 0,4 procent. De Portugese overheid schiet de banken BCP, BPI en CGD te hulp met ruim 6,65 miljard euro. De drie banken kunnen niet op eigen kracht aan de aangescherpte Europese kapitaaleisen voldoen.

Spanje

De beurs in Madrid won 2,9 procent. Volgens de Spaanse krant El Pais probeert Spanje de andere eurolanden, met Duitsland voorop, ertoe te bewegen geld uit het Europese noodfonds direct ter beschikking te stellen aan noodlijdende banken.

EU-president Herman Van Rompuy bevestigde maandag dat hij samen met het hoofd van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, werkt aan de bouwstenen voor de verbetering van de monetaire unie. Ze richten zich daarbij vooral op de bankensector. De vier willen hun eerste bevindingen op de EU-top van eind juni presenteren.

Heineken

Heineken (1,7) was een van de sterkste dalers in de AEX nadat de brouwer en enkele concurrenten werden aangeklaagd wegens kartelvorming door Koninklijke Horeca Nederland.

In de MidKap stond automatiseerder Logica onderaan met een verlies van 6,7 procent. Vorige week donderdag steeg de beurswaarde van het bedrijf nog met bijna 66 procent na het nieuws dat het Canadese CGI het Brits-Nederlandse Logica wil overnemen voor 1,7 miljard pond (2,1 miljard euro).

BAM

Levensmiddelenconcern Wessanen en bouwbedrijf BAM waren de grootste stijgers met plussen van respectievelijk 3,2 en 3,9 procent.

De euro toonde herstel en was 1,2495 dollar waard, tegen 1,2385 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 83,30 dollar per vat en Brentolie zakte 0,7 procent tot 97,76 dollar per vat.