TOKIO - De beurs in Tokio is maandag fors lager gesloten.

Net als in Europa en New York joegen de schuldencrisis in de eurozone en een tegenvallend rapport over de Amerikaanse banenmarkt beleggers schrik aan.

De toonaangevende Nikkei-index eindigde 1,7 procent lager op 8295,63 punten. De breder samengestelde Topix-index zakte ruim 2 procent en kwam uit op het laagste niveau sinds eind 1983.

Beleggers op de Aziatische markten kregen maandag hun eerste kans om te reageren op de tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die vrijdag werden gepresenteerd.

Exportbedrijven

De Japanse exportbedrijven werden het zwaarst getroffen door de verslechterde wereldwijde economische vooruitzichten. Automaker Mazda, die een grote blootstelling heeft aan Europa, daalde ruim 7 procent.

Elektronicaconcern Sony verloor 1,7 procent, waardoor het aandeel voor het eerst sinds 1984 minder dan 1000 yen waard was. Sectorgenoot Canon leverde meer dan 5 procent in na een adviesverlaging door JP Morgan.

De exporteurs leden ook onder de aansterking van de yen ten opzichte van de dollar. Die maakt Japanse producten duurder op de Amerikaanse markt. De aansterking van de yen werd gesteund door speculaties over mogelijke nieuwe stimuleringsmaatregelen door de Amerikaanse centrale bank.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen maandag ook hard onderuit. In Seoul verloor de Kospi 2,8 procent en in Hongkong noteerde de Hang Seng-index 2,5 procent lager in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent.