AMSTERDAM - Zorgen over de economische situatie in Spanje, Griekenland en de Verenigde Staten spelen al weken een grote rol op de beursvloeren. Beleggers en analisten kijken reikhalzend uit naar mogelijke nieuwe stimuleringsmaatregelen aan beide kanten van de oceaan.

Zorgen over de economische situatie in Spanje, de onzekerheden rond Griekenland en slechter wordende cijfers over de Europese economie zetten de afgelopen minnen op de Europese en Amerikaanse koersenborden. Het herstel van de Amerikaanse economie bleek afgelopen week ook minder voorspoedig te verlopen dan gedacht.

Komende woensdag komt de Europese Centrale Bank met een rentebesluit en inflatieverwachtingen. Marktvorsers verwachten niet dat de rente deze maand al wordt verlaagd, maar denken dat de ECB in juli zeker actie zou kunnen ondernemen. Hierop zou bankpresident Mario Draghi komende week al enigszins vooruit kunnen lopen.

Daadkracht

Ook vanuit de Amerikaanse Federal Reserve wordt daadkracht verwacht. ''De enige reden dat de Fed de afgelopen maanden niet met extra stimuleringsmaatregelen is gekomen, waren de goede ontwikkelingen op de beurs. Nu is deze reden weg, terwijl aan alle andere criteria (voor meer steunmaatregelen) is voldaan'', aldus een analist.

Afgelopen week kwamen verscheidene tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie naar buiten. Met name de gegevens over de werkgelegenheid en de groei van de economie waren slechter dan verwacht.

Bernanke

Fed-voorzitter Ben Bernanke moet komende week in het Congres een toelichting geven op de economische situatie in de VS en zal daar naar verwachting flink aan de tand worden gevoeld. Midden juni houdt de Federal Reserve zijn bijeenkomst waarop verdere stimuleringsmaatregelen kunnen worden besproken.

Tekenen van naderende maatregelen zouden voor veel handelaren aanleiding kunnen vormen om de draad weer op te pakken. ''Wij letten scherp op aanwijzingen over omvang en reikwijdte'', aldus een handelaar.