AMSTERDAM – Bij TNT Express staan duizenden banen in Nederland op de tocht als gevolg van de overname door het Amerikaanse bedrijf UPS.

Dat beweert de Volkskrant zaterdag op basis van informatie van ingewijden.

Het Amerikaanse bedrijf zou overwegen de expresbedrijven – bezorgers die pakketjes thuis afleveren - van TNT in de Benelux en Duitsland af te splitsen. UPS heeft die diensten niet nodig, omdat het bedrijf zelf al een koeriersnetwerk heeft.

Ook zou de splitsing ingegeven worden door Europese mededingingsregels. UPS krijgt anders een te dominante positie in de Benelux en Duitsland.

Lege huls

De Nederlandse expresdienst dreigt door de overname als een lege huls achter te blijven, aldus de krant. Achter de schermen zou de directie van TNT Express zich wel verzetten tegen de voorgenomen splitsing.

Vakbonden noemen het plan van UPS ‘volstrekt onacceptabel’. TNT telt vierduizend banen in Nederland en ruim achtduizend in België en Duitsland.

TNT en UPS wilden niet inhoudelijk op het bericht reageren.

In maart maakte UPS bekend TNT Express over te willen nemen voor 9,50 euro per aandeel. De bedrijven hebben al voorlopige overeenstemming bereikt over de transactie.