AMSTERDAM - De aanhoudende problemen in de eurozone hebben het vertrouwen van beleggers afgelopen maand een flinke dreun verkocht.

Beleggers zijn weer even pessimistisch als in november vorig jaar, concludeerde ING zaterdag op basis van de maandelijkse beleggersbarometer.

Nog maar een kwart van de beleggers verwacht dat hun portefeuille in de komende 3 maanden meer waard wordt. Slechts 12 procent verwacht dat de economische omstandigheden in die periode verbeteren.

Het pessimisme komt vooral door de schuldencrisis, die de afgelopen maand voor sterke dalingen zorgde op de internationale beurzen. Voor een opleving kijken beleggers dan ook naar Europese politici, stelde ING-econoom Bob Homan.

Oplossing

''Er is een politieke oplossing nodig. Berichten over een nieuw reddingsplan voor Spanje of verdere Europese integratie kunnen het vertrouwen helpen.''

Homan ziet een duidelijke cyclus in het vertrouwen. ''Eerst grijpen centrale banken en overheden in en veert het vertrouwen op. Dat effect ebt weg en dan vallen de markten terug. Vervolgens komt de politiek met iets nieuws en begint de cyclus opnieuw.''