NEW YORK - De Amerikaanse beurzen gingen vrijdag stevig onderuit. Net als in Europa joegen de schuldencrisis en slechte berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt beleggers schrik aan.

De Dow-Jonesindex zakte daarbij naar het laagste niveau sinds eind december vorig jaar en eindigde 2,2 procent lager op 12.118,57 punten.

De brede S&P 500 zakte 2,5 procent tot 1278,04 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,8 procent tot 2747,48 punten.

De stemming werd zwaar gedrukt door een tegenvallend rapport over de Amerikaanse banenmarkt in mei. Er werden in die maand veel minder banen gecreëerd dan verwacht en de werkloosheid liep op. Dit kwam bovenop berichten over een zwakke groei van de Chinese industrie en aanhoudende krimp in de eurozone.

Obligaties

Beleggers namen hun toevlucht tot de obligatiemarkt en drukten de rente op Amerikaanse 10-jaarsobligaties daarbij naar een nieuw dieptepunt van minder dan 1,5 procent.

Olie ging in de verkoop. Op de termijnmarkt zakte de prijs van een vat Amerikaanse olie met bijna 4 procent tot 83,20 dollar. Dat is het laagste niveau sinds oktober.

GM

In de Dow Jones gingen alle fondsen omlaag. Vooral financiële fondsen hadden het zwaar. Zo leverden de banken Citigroup en JP Morgan Chase circa 4 procent in en verloren creditcardmaatschappij American Express en verzekeraar AIG 4 tot 7 procent.

General Motors stond bijna 1 procent in de min. De grootste autofabrikant van de VS profiteerde niet van een stijging van de autoverkopen in mei. GM verkocht vorige maand 11 procent meer auto's dan een jaar eerder. Deskundigen hadden echter een sterkere stijging voorzien.

Centrale bank

De euro was vrijdagavond 1,2435 dollar waard, tegen 1,2385 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

De euro werd gesteund door speculaties over nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank. Die kunnen de waarde van de dollar op termijn uithollen.