LONDEN - Beleggers zochten vrijdag massaal naar veilige havens. Op de obligatiemarkten liep daardoor onder meer het renteverschil, ofwel de spread, tussen Duitse en Spaanse obligaties op tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Het groeiende gat kwam vooral door de aanhoudende daling van de Duitse rente. Door de grote vraag van beleggers zakte die rente, die omgekeerd beweegt aan de waarde van een obligatie, naar een nieuw record van 1,13 procent. Spanje moet ruim 6,5 procent bieden om zijn schatkistpapier aan de man te brengen.

Het verschil is veroorzaakt door zorgen over de Spaanse banksector en het mogelijke vertrek van Griekenland uit de euro. Daarnaast kregen beleggers vrijdag een golf aan tegenvallende berichten over de Europese en Amerikaanse economie over zich heen.

Veilige haven

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, geldt voor beleggers als veilige haven. Daardoor is de rente die het land betaalt op zijn staatsobligaties bijzonder laag. Ook Nederland staat in hoog aanzien met een rente van 1,5 procent op 10-jarige staatsleningen.

Frankrijk staat er momenteel ook goed op bij beleggers. De rente op 10-jaarsleningen van dat land zakte naar 2,1 procent en bereikte daarmee veruit het laagste niveau sinds de invoering van de euro. Begin mei stond de Franse rente nog op bijna 3 procent.

Lees ook: dossier eurocrisis