AMSTERDAM - Het slepende conflict tussen accountantsbureau Deloitte en beleggersvereniging VEB krijgt een nieuw hoofdstuk.

De VEB heeft vrijdag aangifte gedaan tegen zowel Deloitte als de voormalige bestuursvoorzitter Roger Dassen en hoofdjurist Sjef Evers wegens valsheid in geschrifte. Dat liet de organisatie vrijdag weten.

De VEB maakte in februari al bekend Deloitte te dagvaarden omdat het bedrijf jaarrekeningen van Ahold ten onrechte zou hebben goedgekeurd. Daarmee is het bedrijf volgens de VEB mede verantwoordelijk voor de verliezen die beleggers in Ahold hebben geleden door het boekhoudschandaal uit 2003.

Geflest

De VEB gaat nu een stapje verder in haar beschuldigingen en beticht Deloitte ervan de zaak doelbewust te hebben geflest. Bovendien heeft de aangifte betrekking op twee Deloitte-bestuurders, waar de VEB voorheen alleen Deloitte als bedrijf op de korrel nam.

Volgens de VEB hebben zowel Dassen als Evers valse verklaringen op schrift gesteld om beleggers om de tuin te leiden. VEB-advocaat Gerard Spong beschuldigt hen ook van deelname aan een criminele organisatie.

Verkeerde informatie

Dassen zou in 2008 in een brief aan de VEB doelbewust verkeerde informatie hebben verstrekt om te bereiken dat een schadevordering van Ahold-beleggers tegen Deloitte zou verjaren.

"Deloitte heeft ons toen doelbewust naar het verkeerde loket gestuurd door te melden dat de vordering bij Deloitte Accountants lag, terwijl ze wisten dat die bij de maatschap van Deloitte was achtergebleven", aldus de huisadvocaat van de VEB Geert Koster.

Oneigenlijke methode

Deloitte wijst de beschuldigingen resoluut van de hand. Het accountantsbureau noemt het aanspannen van de rechtszaak door de VEB een oneigenlijke methode om druk uit te oefenen op Deloitte om tot een schikking in de Ahold-zaak te komen.

"Dat Deloitte de VEB heeft misleid, is aantoonbaar onjuist", zegt een woordvoerder. "Er is geen enkele sprake van verwijtbaar gedrag, en dus zeker niet van strafbare feiten."

Schadevordering

De woordvoerder stipt aan dat de schadevordering van de VEB bovendien uiteindelijk niet verjaard is. "In de brief staat ook dat de VEB later dan 2008 nog een claimzaak kan beginnen." De Deloitte-woordvoerder weigert overigens inzage te geven in de bewuste brief.