TOKIO - De beurs in Tokio is vrijdag opnieuw lager gesloten. Het sentiment werd gedrukt door teleurstellende macrocijfers uit China en de Verenigde Staten. Ook bleven beleggers bezorgd over de toekomst van de euro.

De Nikkei eindigde 1,2 procent lager op 8440,25 punten. De Japanse beurs ging voor de negende week op rij omlaag. Dat is de langste verliesreeks in 20 jaar tijd. De Nikkei leverde daarmee de dit jaar opgebouwde winst volledig in.

De aanhoudende stijging van de Japanse yen, die in onzekere tijden als een veilige haven wordt beschouwd, bleef druk uitoefenen op de Japanse exporteurs.

Chinese overheid

Ook bleek uit officiële cijfers van de Chinese overheid dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in mei is afgenomen tot 50,4. Dat is het laagste niveau dit jaar. In april kwam het indexcijfer nog uit op 53,3. Een cijfer boven de 50 duidt op groei en onder de 50 is er sprake van krimp.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag ook omlaag. In Seoul verloor de Kospi 0,5 procent en de All Ordinaries in Sydney zakte 0,4 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,1 procent lager in de middaghandel.