AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met grote verliezen gesloten.

De zorgen over de schuldencrisis en een reeks tegenvallende berichten over de Chinese, Amerikaanse en Europese economie joegen beleggers massaal naar veilige havens. In het kielzog van de aandelenbeurzen ging de olieprijs stevig onderuit en zakte de rente op Duitse obligaties naar een nieuw record.

De AEX-index sloot 2,2 procent lager op 283,77 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak zakte daarmee naar het laagste niveau sinds eind november vorig jaar.

De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 2,6 procent tot 483,29 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt zakten 2,2 en 3,4 procent. Londen hield de schade enigszins beperkt tot een min van 1,1 procent.

China, VS

De stemming op de beurzen was vanaf de start zeer negatief door tegenvallende berichten over de Chinese economie en de bevestiging van een aanhoudende krimp van de productie in de eurozone. Hier kwamen in de middag zwaar tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt overheen.

De tekenen van economische verzwakking kwamen bovenop de grote zorgen over de toekomst van de eurozone. Die joegen het verschil tussen de rente op Spaanse en Duitse obligaties naar het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Dit kwam vooral door de sterke daling van de Duitse rente. Die zakte dankzij de enorme vraag naar veilig geacht Duits staatspapier naar een nieuw dieptepunt. Ook de Nederlandse en Franse rente nam verder af.

TomTom

In Amsterdam ging een reeks aandelen in de uitverkoop. TomTom was de sterkste daler met een min van 6,8 procent. Het navigatiebedrijf werd gevolgd door verzekeraar Aegon, die 6,2 procent verloor.

In de AEX hield alleen KPN het hoofd net boven water, met een kleine plus van 0,1 procent. Het telecomconcern overweegt de verkoop van de Duitse dochter E-Plus in een poging beleggers te bewegen niet in te gaan op het bod van het Mexicaanse América Móvil.

Fugro

Fugro en SBM Offshore verloren 4 tot 6 procent. De dienstverleners aan de oliesector hadden te kampen met een forse daling van de olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde door de slechte economische berichten met 4 procent tot 83,05 dollar per vat. Brentolie zakte met 3,5 procent tot 98,35 dollar per vat.

Speculaties dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk met nieuwe stimuleringen komt, gaven de euro wat steun. De Europese munt was vrijdagmiddag 1,2385 dollar waard, tegen 1,2350 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.