DEN HAAG - KPN gaat onderzoek doen naar de eventuele verkoop van het Duitse onderdeel E-Plus om meer waarde te creëren voor aandeelhouders. Daarmee wil het bedrijf aandeelhouders overtuigen om niet in te gaan op het vijandige bod van het Mexicaanse América Móvil op 27,7 procent van de aandelen.

De NOS meldde vrijdag, zonder bronnen te vermelden, dat KPN al in vergevorderde gesprekken zou zijn met het Spaanse Telefónica over de verkoop van E-Plus. KPN wilde hier geen commentaar op geven. Telefónica ontkende plannen te hebben om een bod uit te brengen op E-Plus of KPN in zijn geheel.

KPN herhaalde het bod van de Mexicanen van 8 euro per aandeel te laag te vinden. Hoewel het aandeel KPN momenteel onder de 8 euro ligt, denkt het bedrijf in de toekomst meer waarde uit het bedrijf te halen. ''2012 is een overgangsjaar'', zei topman Eelco Blok in een toelichting. Het bedrijf wees erop dat het aandeel momenteel historisch laag geprijsd is.

Onderliggende intenties

América Móvil heeft volgens KPN niet positief gereageerd op voorstellen, bijvoorbeeld over het stemrecht van de Mexicanen bij de aandeelhoudersvergadering. De onderliggende intenties van het bedrijf van miljardair Carlos Slim zouden volgens KPN onduidelijk zijn. Wel zijn de twee bedrijven nog met elkaar in gesprek.

Voor KPN is er veel te verliezen. América Móvil is weliswaar niet uit op de verwerving van een meerderheid van KPN, maar in de praktijk krijgt het concern met een belang van 27,7 procent wel een beslissende stem, aangezien een meerderheid van de kleinere aandeelhouders meestal niet komt opdagen tijdens aandeelhoudersvergaderingen.

Verkopen

Eerder werd al bekend dat KPN overweegt het Belgische onderdeel Base te verkopen. Volgens het telecombedrijf worden ''alle strategische opties'' onderzocht, inclusief de verkoop van KPN in zijn geheel. Een tijdslijn voor eventuele verkoop van onderdelen kon Blok vrijdag in een toelichting niet geven.

De overweging om het Duitse onderdeel E-Plus te verkopen wijst er volgens fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management op dat het bedrijf wanhopig is geworden. ''Het is de parel van het bedrijf. Exclusief de schuld zou de prijs voor E-Plus de beurswaarde van heel KPN kunnen benaderen.''