AMSTERDAM - De Maleisische oliegigant Felda gaat naar de beurs. Het staatsbedrijf verwacht 10,5 miljard ringgit (2,67 miljard euro) op te halen. Na Facebook zal het wereldwijd de grootste beursgang dit jaar zijn.

Volgens topman Sabri Ahmad hoeven beleggers zich geen zorgen te maken over de zwakke aandelenmarkten. Opkomende landen in Azië zijn volgens hem een aantrekkelijke optie tijdens de schuldencrisis in Europa.

De Maleisische premier Najib Razak heeft vertrouwen in de beursgang. "Ik denk dat het aandeel Felda beter gaat presteren dan Facebook." De koers van het aandeel Facebook zakt sinds de beursgang deze maand.

De beursgang gaat Felda helpen tot een internationaal bedrijf door te groeien, verwacht de Maleisische premier Najib Razak. Daarnaast gaat de beursgang welvaart creëren voor de Maleisiërs.

Boeren

Felda is in 1950 opgezet door de Maleisische overheid als onderdeel van een programma om armoede terug te dringen bij de plattelandsbevolking. Die kregen toen een stukje land om palm- en rubberplantages te beginnen.

Tweehonderdduizend boeren bezitten samen 51 procent van Felda Holdings. Felda Global Venture Holding heeft 49 procent van het bedrijf. Die boeren worden in ruil voor hun belang in de Holding samen voor 61 procent eigenaar van Felda Global.

Critici waarschuwen de boeren dat Felda Global miljoenenverliezen loopt terwijl Felda Holdings zeer winstgevend is. Razak heeft de boeren verzekerd dat de beursgang hen geld gaat opleveren.

Grootste plantagegroep

Felda heeft zeventig palmoliemolens, zeven raffinaderijen en een aantal andere fabrieken, verdeeld over Maleisië. Het bedrijf produceert drie miljoen ton ruwe palmolie per jaar. Dat is ongeveer acht procent van de wereldproductie.

Na de beursgang zal het waarschijnlijk de grootste beursgenoteerde plantagegroep ter wereld zijn. Nu is dat het Maleisische conglomeraat Sime Darby.