NEW YORK - De beurzen in New York zijn woensdag stevig in het rood gesloten. De onrust over de financiële problemen in Spanje waaide over uit Europa en zette druk op de handel op Wall Street.

Ook zorgde een teleurstellend cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt voor tegenwind.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde 160,83 punten (1,3 procent) lager op 12.419,86 punten. De S&P 500 daalde 19,10 punten (1,4 procent) tot 1313,32 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 33,63 punten (1,2 procent) tot 2837,36 punten.

De bezorgdheid over de Spaanse banken leidde tot verder oplopende rentes op staatsleningen van Spanje. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties steeg naar 6,6 procent. De Italiaanse rente bedroeg 6,1 procent. Economen beschouwen een rente boven 6 procent over het algemeen als onhoudbaar. De beurzen in Madrid en Milaan gingen tot 2,9 procent omlaag.

Euro

De zorgen over de schuldencrisis drukten de euro naar het laagste punt sinds juli 2010. De eenheidsmunt was 1,2370 dollar waard, tegen 1,2406 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Dinsdag was bij het slot op Wall Street de euro nog bijna 1,25 dollar waard.

Ook leidde de onrust rond de crisis tot een vlucht naar veilige havens zoals Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor daalde de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties naar het laagste niveau in 60 jaar: 1,61 procent.

Olie

De olieprijzen stonden eveneens zwaar onder druk. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,5 procent tot 87,60 dollar per vat, het laagste punt sinds oktober vorig jaar. Brentolie zakte 3,3 procent.

Oliegerelateerde fondsen op Wall Street hadden daar last van. Halliburton zakte 5,2 procent, Schlumberger verloor 4,1 procent, ExxonMobil daalde 2,6 procent, net als Chevron.

Huizenverkoop

De voorlopige huizenverkopen in de Verenigde Staten zijn in april met 5,5 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. De voorlopige woningverkoop daalde daarmee naar het laagste niveau in 4 maanden.

Economen rekenden in doorsnee op een verkoopstijging met 0,1 procent. In maart was nog sprake van een toename met een herziene 3,8 procent.

Amerikaanse huizenbouwers kregen flinke klappen door het tegenvallende nieuws. Zo verloor Lennar Corp 6,6 procent en D.R. Horton ging 4,6 procent omlaag.

RIM

Research In Motion (RIM) eindigde 7,8 procent lager. De geplaagde BlackBerrymaker waarschuwde voor de financiële prestaties. RIM verwacht daarbij in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een operationeel verlies te lijden. Ook heeft het bedrijf banken in de arm genomen om verschillende financiële strategieën te onderzoeken.

Facebook zette de daling sinds de beursgang kort geleden door. Het aandeel sloot 2,2 procent lager op 28,19 dollar. De introductiekoers lag op 38 dollar.