AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn woensdag met forse verliezen gesloten. De aanhoudende onrust over de financiële problemen van Spanje hield de markten in een greep.

De verliezen liepen nog verder op na de bekendmaking van een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 4,61 punten (1,6 procent) lager op 290,66 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 6,25 punten (1,3 procent) tot 477,74 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden minnen van 1,7 tot 2,2 procent.

Oplopende rente

De bezorgdheid over de Spaanse banken leidde tot verder oplopende rentes op staatsleningen van Spanje. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties steeg naar 6,6 procent. De Italiaanse rente bedroeg 6,1 procent.

Economen beschouwen een rente boven 6 procent over het algemeen als onhoudbaar. De beurzen in Madrid en Milaan gingen tot 2,9 procent omlaag.

Onrust

Ook de bekendmaking dat de Griekse radicaal-linkse partij Syriza in de peilingen bovenaan staat, zorgde voor onrust. Syriza is fel gekant tegen de door Europa opgelegde bezuinigingen. De Grieken kiezen op 17 juni een nieuw parlement.

De voorlopige huizenverkopen in de Verenigde Staten zijn in april flink gedaald, terwijl op een lichte groei was gerekend. Het aantal ondertekende koopcontracten voor bestaande woningen daalde naar het laagste punt in 4 maanden.

Bankenunie

Eerder op de dag werden de koersverliezen in Europa wat teruggedrongen nadat de Europese Commissie de eurolanden opriep zich te buigen over de herkapitalisatie van banken met geld uit het permanente noodfonds ESM. Daarnaast moet volgens de commissie worden gekeken naar de uitgifte van eurobonds en de oprichting van een bankenunie.

De aanbevelingen zullen naar verwachting op felle kritiek stuiten van Duitsland. Dat land is fel tegen eurobonds en een directe herkapitalisatie van banken met geld uit het ESM.

Euro

De onrust rond de schuldencrisis drukte de euro naar het laagste punt in circa 2 jaar. De eenheidsmunt was 1,2406 dollar waard, tegen 1,2478 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Ook de olieprijzen stonden zwaar onder druk. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,2 procent tot 87,87 dollar per vat en Brentolie zakte 3,1 procent.

KPN

Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler in de AEX met een min van 9,7 procent, na een afwaardering van Standard & Poor's.

Telecombedrijf KPN klom 1,1 procent tot 7,67 euro. América Móvil, het telecombedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, lanceerde dinsdag zijn bod op een deel van KPN. Slim wil maximaal 27,7 procent in handen krijgen voor 8 euro per aandeel. KPN blijft van mening dat die prijs te laag is, maar zal het bod zorgvuldig bestuderen.